PŘÍNOS INTRAKARDIÁLNÍHO ELEKTROGRAMU ODESÍLANÉHO SYSTÉMEM BIOTRONIK HOME MONITORING NA DETEKCI ARYTMIÍ A PORUCH ICD

J. Lipoldová, M. Novák, I. Dvořák, T. Vykypěl (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Home Monitoring (HM) je systém dálkového monitorování nositelů pacemakerů (PM) a defibrilátorů (ICD). Informace z PM/ICD jsou přes pacientskou jednotku a servisní centrum v Berlíně zpřístupněna lékaři na internetu. ICD posledních let umožňují odesílání záznamu intrakardiálního elektrogramu (IEGM). HM I. generace (pro ICD Lumos aj.) odesílá při epizodě komorové tachykardie (KT) či fibrilace komor (FK) až 10s záznamu do splnění detekčních kritérií. HM II. generace (pro ICD Lumax) odesílá při epizodě KT/FK až 45s záznamu do terminace arytmie a dále v programovatelných intervalech pravidelné klidové záznamy – periodické IEGM.
Soubor a metody: Na I. IKAK u 39 pacientů (pac) s ICD s možností odeslání IEGM (16x Lumos, 23x Lumax) byla aktivována služba HM. Analyzovány IEGM odeslané HM.
Výsledky: IEGM u epizod v zóně KT/FK odesláno 120x u HM I (96 IEGM odesláno od 1 pac s arytmickou bouří) a 13x u HM II. Srovnána diagnostická výtěžnost HM I a HM II u pac bez arytmické bouře – viz tab.
   KT/FK jistá  nejasná arytmie v zóně KT/FK*  SVT** hodnocená jako KT/FK
 HM I  2  22  0
 HM II  7  3  3
Pozn. * nelze odlišit mezi KT/FK, fibrilací síní s rychlou odpovědí komor (FS-ROK) a sinusovou tachykardií, ** FS-ROK či sinusová tachykardie
Periodické IEGM bylo odesláno 16x, v 1 případě obraz undersensingu síňových událostí odhalil poruchu síňové elektrody, v 1 případě jsme zachytili přeslech komorové události v síňovém kanále vedoucí k neadekvátnímu přepnutí režimů, v 1 případě jsme zachytili běžící komorovou bigeminii.
Závěr: Na přeneseném IEGM epizod u HM I jsme v 22/24 případů detekce v zóně KT/FK nedokázali odlišit případnou FS-ROK a pozvali jsme pac k mimořádné kontrole. U HM II záznam IEGM epizod podal stejnou informaci jako při ambulantní kontrole. Periodické IEGM nám umožnilo ve 3 případech detekovat skrytou dysfunkci ICD či symptomatickou arytmii.