ROLE KLOPIDOGRELU V ANTIAGREGAČNÍ LÉČBĚ U DĚTÍ S VROZENÝM NEBO ZÍSKANÝM SRDEČNÍM ONEMOCNĚNÍM

Z. Slavík, S. Edwards, N. Naqvi (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Cíl: Vzhledem k informacím o výskytu rezistence k salicylátovým lékům v antiagregační léčbě u dospělých a potížím s monitorováním účinku kumadinových preparátů u dětí jsou hledány alternativní způsoby antiagregační a antikoagulační léčby. I přes slibné výsledky užití klopidogrelu u dospělých jsou zkušenosti s touto léčbou u dětí zatím omezené.
Soubor a Metodika: Od ledna 2004 do prosince 2007 jsme použili klopidogrel (Plavix) v antiagregační léčbě v kombinaci s aspirinem (96%) nebo samostatně u 45 pacientů s vrozeným nebo získaným srdečním onemocněním ve věku od 3 do 164 měsíců (medián 64 měsíců).  Informace jsme získali retrospektivně z lékárenských a nemocničních záznamů a prospektivně z telefonických rozhovorů s rodinami pacientů.   
Výsledky:  Umělou chlopeň neměl nikdo z pacientů léčených klopidogrelem.  Kromě 5 pacientů (11%) se jednalo o pacienty s komplexní vrozenou srdeční vadou. U 23 pacientů (51%) byl klopidogrel použit v kombinaci s aspirinem jako alternativa kumadinové antikoagulační léčby po totální kavopulmonální anastomóze. Průměrná denní dávka klopidogrelu byla 1,5mg/kg (rozmezí 1,0-2,4mg/kg). Zvýšená tvorba krevních podlitin byla hlášena u 10 pacientů (23%) léčených klopidogrelem a aspirinem a u žádného z pacientů léčených pouze klopidogrelem ve sledování od 1 do 48 měsíců (medián 18 měsíců). Pacienti neprodělali život ohrožující krvácení ani klinicky nebo echokardiograficky patrné tromboembolické příhody.
Závěr: Na základě našich zkušeností není užití klopidogrelu u dětských pacientů se srdečním onemocněním spojeno s klinicky závažnými komplikacemi. Klopidogrel s aspirinem se jeví jako bezpečná alternativa antikoagulační léčby u vybraných pacientů po totální kavopulmonální anastomóze v krátkodobém sledování. Zvýšenou tvorbu krevních podlitin je možné očekávat u zhruba čtvrtiny pacientů léčených klopidogrelem a aspirinem.