POINFARKTOVÁ RUPTURA VOLNÉ STĚNY LEVÉ KOMORY - CHIRURGICKÉ ŘEŠENÍ

T. Prskavec, T. Urban, J. Roháč, M. Semrád, J. Tošovský (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD:  Ruptura volné stěny levé komory srdeční je vzácnou mechanickou komplikací akutního infarktu myokardu. Její incidence je až 10x častější než ruptura mezikomorového septa. U téměř třetiny pacientů zemřelých na akutní koronární syndrom je diagnostikována ruptura volné stěny srdeční. Nejčastěji se vyskytuje v populaci žen starších 60 let. Typickou lokalizací je boční a spodní stěna levé komory. Rychlý rozvoj symptomatologie umožní transport nemocného a urgentní chirurgický zákrok přibližně u 31 % pacientů.
SOUBOR:  Od prosince 2006 do srpna 2007 byli operováni 4 pacienti s diagnostikovanou rupturou levé komory. V tomto souboru byli 3 muži a 1 žena, průměrný věk činil 63 let. U tří nemocných byl vznik ruptury spojen s anamnesticky prvním infarktem myokardu. Všichni pacienti měli těžkou systolickou dysfunkci levé komory (EF 23 – 35 %). Diagnóza byla stanovena na základě echokardiografického vyšetření. Tři pacienti byli indikováni k urgentní chirurgické intervenci, jeden pacient byl operován odloženě. U dvou pacientů byla provedena endoventrikulární plastika defektu, u jednoho plikace defektu, v jednom případu byla provedena infarktektomie a přímá sutura. U dvou nemocných byl proveden kombinovaný operační výkon. Ve dvou případech jsem použili intraaortální balónkovou kontrapulzaci.
VÝSLEDKY:  Jeden pacient zemřel během výkonu v důsledku technicky neřešitelného krvácení. U všech přeživších pacientů došlo k zlepšení systolické funkce levé komory. Průměrná doba hospitalizace byla 15 dní.
ZÁVĚR:  Ruptura volné stěny levé komory je závažná život ohrožující komplikace akutního infarktu myokardu. Její včasná diagnostika a transport na kardiochiurgické pracoviště hraje zásadní roli v záchraně pacienta. Existuje řada chirurgických technik řešení ruptury levé komory srdeční s dobrými výsledky.