SEKUNDÁRNÍ UZÁVĚR HRUDNÍKU U PACIENTŮ PO OPERACI VROZENÉ SRDEČNÍ VADY

D. Křivská, J. Látrová (Praha, Praha 5)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Ponechání otevřeného  hrudníku po ukončení operace je metoda, která se používá v dětské kardiochirurgii po výkonech v mimotělním oběhu, při podpůrném mimotělním oběhu, u těžkého srdečního selhání a u mediastinitid. Indikací k ponechání otevřeného hrudníku u dětí po operaci  vrozené srdeční vady (VSV) je kromě difuzního krvácení dilatace srdce, která přetrvává po předoperačním srdečním selhání, otok orgánů a tkání v mediastinu a nízký srdeční výdej. Cílem je zabránit zhoršení diastolického plnění komor při pseudotamponádě. Rizikoví pacienti jsou novorozenci po radikální korekci VSV, pacienti po rekonstrukčních výkonech s použitím konduitu a pacienti s těžkým předoperačním selháním levé srdeční komory.
Na pooperační JIP je pacient napojen na umělou plicní ventilaci a monitorován. Medikace je podána podle ordinace lékaře. Je odebrána krev na biochemické a  hematologické vyšetření a ABR. Je provedeno RTG srdce a plic a EKG.
Toaleta dýchacích cest se provádí podle poslechového nálezu a ABR. Zajišťujeme průchodnost hrudních drénů. Dbáme na prevenci infekce invazivních vstupů a v operační ráně.  Trvale zajišťujeme tepelný komfort pacienta.
Sekundární uzávěr hrudníku provádíme v případě, že pacient má stabilní krevní oběh, je bez hypostatických otoků, má příznivé hodnoty ABR a hemokoagulací, nemá známky infekce a je ventilován standardním ventilačním režimem.Před uzávěrem hrudníku na operačním sále zajistíme krevní deriváty a připravíme pacienta k převozu. Pokud bude hrudník uzavírán na JIP, připravíme pacienta, léky k anestezii a resuscitaci. Zajistíme aseptické prostředí.
Další pooperační péče je ovlivněna reakcí pacienta na změnu nitrohrudního tlaku.
K časným komplikacím po uzávěru hrudníku patří nízký srdeční výdej, hypotenze, metabolická acidóza, oligurie. Pokud se  tento stav nepodaří zvrátit konzervativními postupy, je nutné hrudník znovu otevřít.