ENTERÁLNÍ VÝŽIVA

L. Jágrová, A. Šolarová, I. Sýkorová, M. Krechowská (Plzeň)
Tématický okruh:
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Adekvátní výživa je nedílnou součástí komplexní péče u nemocných hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. U pacientů hospitalizovaných na JIP, je často přítomen déletrvající omezený perorální příjem potravy. V těchto případech je nutné časně zahájit parenterální nebo enterální výživu.
Enterální výživa se v posledních letech těší stále větší oblibě vzhledem k jejímu pozitivnímu účinku na gastrointestinální trakt, nižším nákladům a menšímu výskytu komplikací ve srovnání s parenterální výživou. Enterální výživa je u kriticky nemocných indikována vždy, pokud nejsou přítomny kontraindikace. Mezi základní druhy enterální výživy patří sipping, gastrická a postpylorická (duodenální nebo jejunální) nutrice. V našem sdělení prezentujeme enterální výživu z hlediska jejího zahájení, složení a námi využívaných ošetřovatelských postupů a standardů na kardiologické jednotce intenzivní péče. Podrobněji se zmiňujeme o nazojejunální tříluminální sondě, kterou využíváme pro postpylorickou nutrici.

 
poznámka