PRIMOMANIFESTACE TOXICKÉHO ADENOMU ŠTÍTNÉ ŽLÁZY POD OBRAZEM AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU A SRDEČNÍHO SELHÁNÍ – RIZIKO VYVOLÁNÍ TYREOTOXIKÓZY PŘI PODÁNÍ KONTRASTNÍ LÁTKY

D. Škombárová, J. Špinar (Kyjov, Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Prezentací kazuistiky upozorňujeme na riziko podání jodových kontrastních látek u starších pacientů např. při koronarografii , u kterých může být srdeční selhání a akutní koronární syndrom první manifestací tyreotoxikozy. Lederbogen shrnul údaje z 958 interních klinik v Německu v rokoch 1988-1990. Popsali 195 případů tyreotoxické krize, autoimunitní byla v 34%, autonomní v 54%, 74 případů ( 38%) bylo vyvolaných jódem.U části pacientů nebyla hypertyreoza před podáním kontrastní látek diagnostikována, což nabádá k opatrnosti.
Popis případu: 64-letý muž vyšetřen pro dušnost a atypické bolesti na hrudníku. Odeslán podezřením na STEMI dolní stěny na angiolinku. Echokardiografie s globální hypokontraktilitou zvětšené levé komory, ejekční frakce 25%, kardioselektivní enzymy negativní. Pacient febrilní, poslechově bronchitída.Vzhledem ke sporné indikaci od koronarografie ustoupeno. Hmatný uzel štítnice, zvýšený tyroxin, tyreostimulační hormon 0,01. Scintigrafie s nálezem toxického adenomu. Zahájena terapie thiamazolem, terapie srdečního selhání, warfarinizace, antibiotika. Pacient v zlepšeném stavu propuštěn domů. S odstupem 6 týdnů echokardiografické vyšetření,kde zlepšení ejekční frakce levé komory na 35%. Dle průběhu plánována tyreoidektomie nebo léčba rádiojodem.
Závěr: Zhodnocením anamnézy je pravděpodobné, že příznaky byly způsobeny toxickým adenomem. Podání jodové kontrastní látky u tohoto pacienta je kontraindikováno, protože zaplavení štítné žlázy jodem by vyvolalo tyreotoxickou krizi.Chtěli jsme zdůraznit úlohu anamnézy a klinického vyšetření i v případech, kdy je postavena diagnóza akutní koronární syndrom a pacient je co nejdříve směřován na angiolinku.