SROVNÁNÍ ÚČINNOSTI CLOPIDOGRELU U PACIENTŮ S HEMODYNAMICKY STABILNÍM VS. HEMODYNAMICKY NESTABILNÍM AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU

P. Osmančík, K. Hulíková, R. Jirmář, Z. Peroutka, F. Bednář, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Clopidogrel představuje snandard v léčbě pacientů se STEMI léčených přímou PCI.  Jako prodrug musí však být metabolizován do své aktivní formy v játrech. Dále jeho dostatečná absorpce z GIT. Naší hypotézou bylo, že účinnost clopidogrelu může být nižší u pacientů s IM těžce hemodynamicky nestabilních s výraznou ischémií splanchniku.
Soubor a metodika:
V prospektivní, studii případ-kontrola bylo vyšetřeno 32 pacientů se STEMI léčených primární PCI. 16  (skupina A) byli  výrazně hemodynamicky nestabilní (kardiogenní šok (n=8), plicní edém s nutností umělé plicní ventilace (UPV) (n=5), protrahovaná re suscitace pro arytmie (n=3)). Všech 16 bylo při přijetí na UPV a vyžadovali katecholaminovou podporu. 16 pacientů (skupina B) byli kontrolní pacienti se STEMI hemodynamicky stabilní (Killip I).  Krevní odběry byly odebírány před (baseline) , 4hod (4h+), 24hod (1d+) a 2 dny (2d+) po podání clopidogrelu. Účinnost clopidogrelu byla stanovována průtokovou cytometrií měřením fosforylace Vasodilator-Stimulated Phosphoproteinu (VASP-P).
Výsledky
Pacienti skupiny A měli ve srovnání se skupinou B vyšší hodnotu laktátu při přijetí (5.8+5.4 vs. 1.8+0.7, p<0.05), za hospitalizace známky jaterní dysfunkce (INR v 1d+: 1.5+0.4 vs. 1.1+0.1, p<0.01), vyšší maximální troponin a nižší ejekční frakci levé komory (35.0+16.8 vs. 44.3+9.1, p<0.05). Pokles VASP-P byl nižší ve skupině A ve srovnání s B  (ANOVA, p<0.05). Ve skupině B ve srovnání s baseline VASP-P poklesl signifikantně o 23% v 4h+, o 34% v 1d+, pokles zůstal signifikantní o 35% v 2d+ (p<0,05). Ve skupině A VASP-P poklesl jen nesignifkantněš o 5% v 4h+ a ani dále nebyl patrný další významný pokles (-1.5% v 1d+, -6% v 2d+; p=n.s.).
Závěr:  Účinnost clopidogrelu je nižší u pacientů s IM výrazně hemodynamicky nestabilních. Příčina tohoto je zřejmě nedostatečná absorce léku ze splanchniku a ischémie jater s jeho nedostatečnou biotransformací.