INFEKČNÍ VEGETACE NA INTRAKARDIÁLNÍCH STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTRODÁCH. ŘEŠENÍ, ZKUŠENOSTI, VÝSLEDKY

T. Martinča, I. Skalský, J. Pirk, J. Bytešník (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Výskyt infekčních vegetací na stimulačním a defibrilačním systému je méně častý, ale závažný problém s nutností okamžitého řešení, nejčastěji chirurgickou cestou. 
Soubor a Metodika: V období od 9/2006 do 2/2008 jsme na našem pracovišti operovali 14 pacientů s touto problematikou. 9 bylo mužů a 5 žen. Diagnosa a indikace k výkonu byla vždy podložena nálezem vegetací na TTE/TEE. U všech pacientů byla provedena střední sternotomie a použit mimotělní oběh. 9 pacientům bylo současně nutné provést plastiku trikuspidální chlopně pro významnou insuficienci vzniklou na podkladě devastace cípů napadených infekcí. Všem byly v jedné době naimplantovány epikardiální stimulační elektrody a 5 lidem také defibrilační patch. 
Výsledky: Časně po výkonu přetrvávala insuficience ve 2 případech. Nezaznamenali jsme žádnou pooperační pneumonii. U všech pacientů byli pooperačně nízké stimulační prahy a vždy funkční defibrilační systém. 2 lidi měli časné zánětlivé komplikace v kapse s uloženým PCM/ICD, řešené konzervativně. 2 pacienti zemřeli během hospitalizace na kombinaci sepse a srdečního selhání. V našem sledování zůstávají stimulační prahy nízké a defibrilační systém funkční. Nezaznamenali jsme recidivu infekčních komplikací. 
Závěr: Po překonání akutní fáze sepse v kombinaci s operačním řešením je následná kvalita života srovnatelná s předoperačním obdobím. Funkční parametry epikardiálně implantovaného stimulačního a defibrilačního systému zůstávají neměnné.