KVALITA ŽIVOTA PACIENTŮ S REFRAKTERNÍ ANGINOU PO HRUDNÍ SYMPATEKTOMII

M. Dobiáš, R. Demeš, J. Fricová, M. Stříteský (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Kvalita života pacientů s refrakterní angínou pectoris (AP) je dramaticky snížena. Včasné provedení paliativního řešení může zmírnit symptomatologii a zlepšit kvalitu života nemocných. Jednou z možných metod je provedení videotorakoskopické hrudní sympatektomie (VTSY).
Cíl: Dokumentovat zlepšení kvality života při střednědobé ambulantní kontrole u pacientů po sympatektomii pro refrakterní AP na základě zhodnocení anginózních obtíží (AP dle CCS)  a vnímání bolesti pacientem dle vizuální analogové škály (VAS 1-10). Ke komplexnosti pohledu na kvalitu života bylo sledování rozšířeno o vyhodnocení dotazníku SF-36. Hodnotí se v něm celkové psychické zdraví (všeobecné hodnocení zdraví, vitalita, společenská aktivita, omezení emočními problémy a duševní oblast) a celkové fyzické zdraví (fyzická aktivita,omezení fyzické aktivity,bolest,všeobecné hodnocení zdraví a vitalita). Globálním pohledem je index celkové kvality života (SF-36), agregující všech 8 dimenzí.
Metodika: V období 1998 do 2008 byla VTSY provedena u 17 pacientů průměrného věku 63 let s AP IV dle CCS refrakterní na standardní terapii. Pacienti byli pozváni k ambulantní kontrole průměrně 24 ± 18 měsíců po hrudní sympatektomii. U čtyř pacientů byl ke komplexnosti pohledu na kvalitu života vyhodnocen dotazník SF-36.
Výsledky: Při ambulantní kontrole se zmírnila statisticky významně AP z 4 na 2,3 dle CCS, hodnocení bolesti pacientem dle VAS z 10 na 4,8. U 4 nemocných došlo ke zlepšení celkového psychického i fyzického zdraví včetně indexu celkové kvality života na základě vyhodnocení dotazníku SF-36.
Závěr: VTSY je efektivní metodou řešení pro pacienty  s refrakterní AP. Přetrvávání zlepšené symptomatologie i kvality života bylo dokumentováno střednědobo kontrolou od provedené sympatektomie.

*Podpořeno grantem GAČR č.305/08/1164.