AKUTNÍ DISEKCE BŘIŠNÍ AORTY JAKO PŘÍČINA TROMBÓZY ACD S RECIDIVOU STEMI DOLNÍ STĚNY - KAZUISTIKA

J. Maňoušek, M. Poloczek, J. Pařenica, P. Kala, A. Tomášek, J. Špinar, K. Dvořák (Brno)
Topic: Acute conditions in cardiology
Type: Poster - doctors, 17th CSC Annual Congress

            Kazuistika. 80-ti letá žena s kumulací K-V rizik po prodělaném STEMI DS v červenci 2008 léčeném primární PCI ACD se stentem (hypokinesa DS, EF LK 54%) byla přijata na koronární jednotku 11 dní od první příhody s recidivou STEMI DS, komplikovanou  hypotenzí a sinusovou bradykardií. Pacientka byla indikována k urgentní re-koronarografii (zjištěn trombotický uzávěr ACD za původním stentem). Stav byl řešen primární PCI s implantací stentu a infuzí Reopro. V laboratorním nálezu dominovala těžká anémie (Hb 71) a proto bylo pátráno po zdroji krvácení. UZV a CT břicha prokázaly rupturující aneurysma břišní aorty s extravazátem podél levého ureteru. Chirurgem byl indikován operační výkon z vitální indikace: resekce disekujícího aneurysmatu břišní aorty s její náhradou tubulární Ao-Ao protézou Gelsoft 18mm. Pacientka přechodně na UPV, časně extubována. Postupně zahájena RHB, schopna pohybu po oddělení s pomocí. 25. den propuštěna do domácího ošetřování.
            Diskuze. Asi u 2% pacientů po STEMI řešeném primární PCI dochází k časné recidivě příhody.  Mezi hlavní prediktory patří třída Killip >1 při přijetí, EF LK pod 50%, reziduální koronární stenóza nad 30%, koronární disekce, koronární trombóza. Dalšími příčinami jsou stentování delších úseků tepen menšího kalibru, DM, non compliance v léčbě, trombofilní stavy. Domníváme se, že příčinou trombotické lese ACD s recidivou STEMI DS u naší pacientky mohl být stav „hyperkoagulace“ a zvýšené agregability navozený (i při duální antiagregaci) akutní disekcí břišní aorty. Její klinické projevy byly anamnesticky rozpoznatelné asi 12hodin před přijetím.                                                                                          
             Závěr. Díky přesné diagnostice a multidisciplinárnímu přístupu se i přes nepříznivou kombinaci diagnóz (akutní disekce aorty s krvácením a akutní koronární trombózou) podařilo stav pacientky zvládnout tak, že 25. den po přijetí mohla být chodící propuštěna do domácí péče.