NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY AMIODARONU V AMBULANTNÍ PRAXI

I. Pavlas, K. Zeman, R. Kološová, T. Gistinger, V. Talafa, P. Vítek (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Amiodaron patří mezi nejúčinnější antiarytmika jak supraventrikulárních, tak komorových arytmií. Je proto využíván u stále většího počtu nemocných k léčbě a prevenci vzniku arytmií.
Mezi nejznámější   nežádoucí účinky patří reverzibilní korneální depozita, zvýšená fotosenzitivita, hypotyreóza a  tyreotoxikóza. Nejzávažnější je ireverzibilní plicní postižení typu alveolitidy, eosinofilních infiltrátů až fibrózy.
Autoři se zabývají  rozborem pacientů, sledovaných v kardiologické ambulanci, kteří     v posledních 3 letech užívali  amiodaron. 
Zcela  nejčastěji , téměř ve 100 % případů mají   korneální depozita.
Z ostatních nekardiálních  nežádoucích účinků byla dále nejvíce zastoupena thyreotoxikosa,  která téměř z 90 % byla provázena recidivou arytmie / FiS či flutter síní/. Vždy bylo nutné amiodaron vysadit. Méně častá byla hypothyreosa, u většiny z nich  bylo možno pokračovat v léčbě  amiodaronem,  pouze v minimálním množství případů  byla nutnost  jeho vysazení .
Kumulace dvou nežádoucích  účinků, thyreopatie a  postižení plic se vyskytla ve dvou případech. Nežádoucí účinky amiodaronu nebyly provázeny žádným úmrtím.