TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATHIE - ZHODNOCENÍ VÝSKYTU, KLINICKÉHO PRŮBĚHU, PROGNÓZY A ZÁTĚŽOVÉHO TESTU S DOBUTAMINEM U NAŠICH PACIENTŮ V PRŮBĚHU 5 LET

R. Surovčík, R. Feuereisl, K. Hlaváček, P. Jebavý, J. Pavlovič (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Tako-Tsubo kardiomyopathie  je relativně nová klinická jednotka, charakterizována akutní retrosternální bolestí, dočasnou abnormální poruchou kinetiky  levé komory s akinezí nebo dyskinezí apikálních a středních segmentů LK, elekrokardiografickýmí změnami ST-T, napodobující akutní koronární syndróm,  žádnou nebo lehkou elevací kardiospecifických markerů a nepřítomnosti významného koronárního postižení.

Cíl práce: zhodnotit výskyt , klinický průběh a prognózu pacientů s Tako-Tsubo KMP na našem pracovišti od r. 2004-08 a posoudit výsledky zátěžové echokardiografie s dobutaminem u pacientů se stresovou KMP.

Metodika: V létech 2004-2008 jsme v našem cath-labu vyšetřeili celkem 2143 pacientů odeslaných pro suspektní  akutní koroární syndróm K detekci pacientů s Tako-Tsubo KMP  jsme použili  diagnostické kritéria /Mayo-Clinic/.

Výsledky: celkově jsme detekovali 12 pacientů,  z toho 11 žen. To představuje  0.05% pacientů s AKS odeslaných k akutní SKG.    Průměrný věk  pacientů byl   62 let. Dominujícím symtomem byla retrosternální bolest u 10 pacientů.  Významný stresový /emočný nebo fyzický/ faktor byl přítomný u všech pacientů. Žádny z pacientů  nezemřel počas hospitalizace. V závěru prezentace demonstrujeme výsledky zátěžového echokardiografického vyšetření s dobutaminem u našeho souboru pacientů.